nuffnang ads

Saturday, December 15, 2012

AMBIL HATI

assalamualaikum..

Minggu demi minggu akhirnya Maharaja lawak mega sudah sampai ke minggu yang ke lima sekarang ini.Kita dapat saksikan bahawa persaingan yang begitu hebat berlaku antara para peserta.Namun begitu bukan lah maharaja lawak mega yang saya ingin cuba sampaikan,tetapi yang ingin saya sampaikan ialah tentang simpulan bahasa malaysia iaitu mengambil hati.

Mengambil hati bermaksud ialah memuji seseorang atau cuba untuk memberikan penghargaan kepada seseorang.Maksudnya lebih kurang hampir dengan `bodek` la bahasa mudahnya.

sila layan video iniSudah kita maklum kumpulan Saywho ialah sebuah kumpulan daripada indonesia yang turut sama bertanding dalam merebut gelaran maharaja lawak mega 2012.Pada minggu ini dapat kita lihat mereka pandai membodek atau mengambil hati penonton-penonton di malaysia dengan memuji orang kelantan,artis-artis malaysia dan sastera orang melayu malaysia.

Kadangkala tanpa kita sedari,faktor mengambil hati ini amat kita perlukan didalam kehidupan kita seharian.Ini boleh diaplikasikan ketika situasi-situasi yang berikut.

1-ketika hendak memulakan perbualan

2-ketika menjalani temuduga

3-ketika bertandang ke negara orang(memuji penduduk tempatan)

4-menjernihkan hubungan dua pihak yang tegang ketika terjebak didalam sesuatu perselisihan faham,

5-Ketika hendak melakukan pengucapan awam(memuji audien)


Apabila kaedah mengambil hati ini betul-betul dipraktikkan dalam kehidupan kita,ketahuilah bahawa kita juga akan turut sama rasa dihargai oleh orang-orang yang berada disekeliling kita.Menjadi lumrah manusia apabila dihargai,kita akan rasa lebih berani dan lebih yakin menjalani kehidupan seharian.

HARGAILAH YANG LAIN UNTUK DIHARGAI.

No comments:

Post a Comment